Masalah Enjin Campro

Akan tetapi. servis die sgt mengecewakan. 6 liter Campro CFE memerlukan penyelenggaraan seperti yang disarankan di dalam Buku Panduan Pemilik (Owner's Manual) dan Buku Servis Berkala (Periodic Maintenance Book). 10) enjin Mitsubishi adalah enjin yang amat - amat familiar dengan mekanik- mekanik di Malaysia. Salam sejahtera. minyak jimat. Tak tau la apa puncanya. Enjin IAFM yang dibekalkan Proton untuk unit Persona ni sebenarnya adalah satu penambahbaikan daripada enjin Campro asal pada unit Gen-2. Engine= CAMPRO 1. Seperti enjin lain, enjin 1. 8 Open RWD Pursuit + 4WD Battle (combined) FF Festival Race Cars SuperStreet Open + EuroCup (combined) Seperti biasa, Evotec & proDRAG akan menyertainya kalau takde masalah. Basuh Baju said kah3 adoi ai. disini saya ingin bertanya. lembap, kta hp 125cps, tp truk je. saya tengok campro ni berpontensi untuk dinaiktaraf cume kekadang performance part tu terlalu mahal. tp hari tuh mekanik tu tak check. 6L (S4PH) dan 1. Nur Wahida Nazli, 26, berkata, kereta tersebut dibelinya daripada syarikat Pelangi Inovative Sdn. Sebab CPS lebih byk menggunakan sistem elektronik jadi bermasalah kepada mekanik yang tiada alat tersebut untuk kenalpasti kerosakan. dari segi keselesaan mmg tak dinafikan exora sebab lagi besar berbanding alza. B Dato Sri Mohd. i hope this blog can give benifit to all of us. Kalau nak naik bukit tukar le gear kalau ada kereta dihadapan. satria neo R3 Lotus Racing yg dikuasakan dgn enjin campro cps (enjin asas proton exora) dijual dgn harga melebihi rm100k. Proton dont even make engines until Campro came along. Jika ia amat sedikit adalah lebih baik enjin atau kereta ini digantikan > dengan yang baru. Disebalik perubahan pada rupa luaran, tetapi tersembunyi di dalamnya nadi kuasa enjin terbaru Campro Charge Fuel Efficiency (CFE) 1. PROTON Saga FL adalah model kereta sub-compact yang mempunyai 1. bila sy on suis,speaker keluarkn bunyi "creekk" bila off suis pun bunyi yg same. Category Autos & Vehicles. 7) Design proton ok dah, cuma design interior masih lg dull. hri ni sya pasng oseal flywhell d kreta waja 1. 6 Torque & BHP : 138bhp & 205NM (2000 hingga 4000 rpm) Enjin: Enjin Campro 1. Assalamualaikum semua. Penulisan saya kini memberi tumpuan sepenuhnya 100% di MyRujukan. Korang tengok la gambar penat nak taip. Tak pernah baca info ke bang atau buat buat tak baca. (mesti dapat kelulusan dari bahagian kejuruteraan. Tanda Tanda Cdi Motor Rosak. Metallic = Genetic Silver, Mountain Blue, Zircon Green, Tranquility Black, Grey. Majlis pelancaran disempurnakan oleh Y. 22 jalan bawang merah 24/36 40100 shah alam selangor. Dan akan membuat anda mengeluarkan kos baik pulih beribu ringgit sedangkan berpunca dari benda dan masalah yg kecik sahaja. Pernah juga bila time jammed dalam keadaan kereta tak bergerak tiba-tiba enjin mati. Contohnya Proton telah berjaya menghasilkan enjin sendiri iaitu Campro hasil kerjasamanya dengan Petronas pembabitannya dengan F1. Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk. 3 silinder enjin Campro berharga RM37,548 hingga RM44,998. Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai. Jangan terus guna full sebb enjin blum fully lube. Dengan penjagaan rapi, enjin CFE ini tidak akan mendatangkan sebarang masalah dan kos penyelenggaran direka agar tidak begitu berbeza dengan enjin Campro biasa. Enjin Waja yang terbaru ialah ialah enjin Campro dengan code SP4H. enjin jd xble nk start. Specialize in automotive repair and engineering works h/p : 013-6666913 tel : 03-55483048, 03-55427373 no. Ianya dikategorikan dalam segmen A sebagai sedan kompak iaitu penurunan dari Segmen B pada Generasi Pertama. 5- Bajet hanya 80-90k. Tukar plak spark plug, pun x jadi jugak, n nampak air bercampur minyak (warna ada kuning), jd suspect gasket masalah, sya pun htr kedai buat top overhaul, bila pakai dua hari lampu enjin menyala lg. Prestasi kereta dalam gear rendah telah meningkat, low speed high torque. Bateri kereta Kebiasaannya, sebab paling utama enjin kereta tidak boleh hidup ialah disebabkan bateri kereta. Masih Campro jenis VVT 'tunggal' berbanding pesaing yang sudah menggunakan teknologi Dual-VVT, dan juga masih menggunakan tali sawat aka timing belt. saya boleh tolong cik2. masalah enjin campro, Jun 05, 2011 · mcm yg aku ckp sebelum ni. Proton Satria: Hatchback 3 pintu berpandukan Mitsubishi Mirage/Colt. Seperti enjin lain, enjin 1. Enjin Proton Waja selepas top cover dibuka. Waalaikumussalamboleh xde masalah sebab minyak hitam dalam keadaan statik x mencecah ke HEADcuma dipam naik ke HEAD bile enjin dihidupkan. masalah besar proton takder enjin. 6L (S4PH) dan 1. Salam, Saya adalah seorang pomen dan sudah menggunakan vesawit lebih 3 tahun, dan tiada sebarang masalah malahan enjin saya lebih bersih. saya nak tanya, kereta waja 1. Pesawat Boeing 737 MAX-8 milik Southwest Airlines dilaporkan terpaksa mendarat cemas di Florida akibat masalah enjin, Selasa lepas. hri ni sya pasng oseal flywhell d kreta waja 1. Saya percaya kalau enjin Campro mampu mencatatkan penggunaan petrol yang menjimatkan setanding model-model lain, pasti Suprima S tidak akan menghadapi masalah untuk mencatatkan jualan yang tinggi pada. Sebelum ini, Ketua Pegawai Teknikal Proton, Abdul Rashid Musa, berkata Proton mencari pengganti bagi enjin CamPro dengan enjin suntikan-terus baharu berkapasiti 1. Selepas tu,sy matikan enjin dlm 5saat sahaja dan start smula,ia akan kembali normal tiada masalah,aircond ok. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar, membuka bonet, hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Nur Wahida Nazli, 26, berkata, kereta tersebut dibelinya daripada syarikat Pelangi Inovative Sdn. Enjin yang diberi nama Charge Fuel Efficiency (CFE) Turbo ini akan membuatkan bakal pemilik Exora Bold dan Prime selepas ini tersenyum sambil memandu ke Genting dengan membawa muatan penuh 7 orang dan barang-barang lain. selepas kereta bergerak lebih kurang 10 minit baru aircond sejuk berfungsi seperti biasa. 7 bar (70 kPa; 10 psi). Persona SV masih menggunakan enjin 1. selagi jaga servis, takde masalah tang enjin atau gbok yg selalu problem tang body part,tingkap motor selalu rosak,door handle senang patah,bonet blakang tak leh lock body lembut sgt senag kemekselain dari tu ok,performance pun not bad. waja saya first model campro tahun 2006. All item tested Ada banyak set. Alhamdulillah setakat ini. sama ada nak masuk enjin 4G15 standard magma 1. 5 saja yang lepas JPJ. 3 L-line, is powered by a 1. says baru je pasang fr ni jenis tomei cap ayam harga rm80. Cuma bagi pasaran Malaysia iaitu model enjin adalah 1. Proton Persona 2016 ini dikeluarkan dengan 3 variant yakni Standard, Executive & Premium dan ianya bernadikan enjin VVT, 1600cc bagi kesemua jenis variant & tidak lagi menggunakan enjin jenis Campro,. problen yang lagi satu ialah masalah gearbx. bro apa yg u beritahu itu memang benar "Bonet terbuka sendiri ketika memandu" ini pernah berlaku utk kereta saya. Mungkin kereta jenama lain, dah tak pakai ke tapi benda 2 ni standard ada dalam kereta. Sampai jer bengkel, angkat naik kereta, tengok bawah sekali tengok minyak hitam dan menitik kat bahagian bawah enjin. Proton Gen-2 diikuti 2. Enjin Campro 1. Cukup sekadar membuang minyak enjin terlebih dahulu,kemudian buka head cover , camshaft dan timing belt. 5 liter, bagi bentuk pengecas turbo dan aspirasi-semulajadi Bagi perkhidmatan selepas jualan pula, sememangnya ada kelemahannya bagi jenama ini. Hidupkan enjin semula selama 15 minit setelah ditentukan enjin dalam keadaan normal. (tahun beli 2007) Saya malas nak hantar ke kedai memandangkan aircond ni pun tiada masalah apa pun. Ia juga biasanya sumber utama untuk ukuran laju enjin dalam revolusi-revolusi setiap minit. xlama lagi campro turbo pula diperkenalkan. Category Autos & Vehicles. Saya pernah gunakan saga blm selama 3 tahun dan amat berpuashati. Terima kasih Apeng berkongsi ilmu. dipermudahkan. Enjin itu boleh disejukkan kembali dengan cara menghentikan kenderaan anda sebentar, membuka bonet, hidupkan enjin pada putaran tinggi atau isikan radiator dengan air sejuk. Ia menggunakan enjin Campro CPS 1. kekurangan yang nampak ketara adalah pada Side mirror yang kecil menjadikan pemandangan sisi yang terhad dan menyebabkan pemandu selalu perlu menoleh ke belakang untuk reverse dan menukar haluan. Enjin campro generasi 1st Gen2 lebih baik dari CPS dari segi maintenance. Semua pemandu teksi yang memandu kereta menggunakan enjin campro ni memang sedia maklum berkenaan masalah ni, boleh di katakan mereka semua ni pernah mengalaminya sekurang2nya sekali, ada juga yang tak bernasib baik lebih dari itu pon ada. kaau salah tolong btolkan ye. Saya nk tnya. KEROSAKAN BIASA PADA PROTON CAMPRO IAFM SAGA FLX PERSONA PREVE SEKADAR PERKONGSIAN. semu plug lgsung x ada spark. Model ini dijangka dipasarkan dengan 2 variasi enjin iaitu 1. 2) saya juga mhadapi masalah pembakaran di mana ketika hendak memecut kenderaan saya semput2 sehingga 1 masa ia akan dapat memecut sprt sediakala. Proton saga yang baru menggunakan iafm untuk mengatasi masalah ini. masalah enjin 4g91. Cakera brek (juga dipanggil rotor) biasanya diperbuat daripada besi tuang ataupun komposit seramik (termasuklah karbon, kevlar dan silika) serta disambungkan pada roda dan/atau gandar. Penggunaan yang disyorkan 10,000km @ 8,000km @ 6 bulan @ yang mana tiba dahulu penggunaan. nak oder baru kena tunggu dulu dan kualit masih sama 1tahun dah rosak kembali. Enjin Proton Saga FLX 1. so mcm na sya nk slesai kn msalah ni. Dibawah adalah masalah yg telahpun berlaku pada kereta Gen2 yg sy nk share, - Tetiba hon bunyi tak henti. Nama Campro ialah kependekan bagi Cam Profile (Profil Sesondol). Sebab CPS lebih byk menggunakan sistem elektronik jadi bermasalah kepada mekanik yang tiada alat tersebut untuk kenalpasti kerosakan. Solid= Red , White Warranty= 3 year or 150000 KM. Tapi untuk fully bleh aje pakai 30w. CamPro BOT (Bolt on Turbo) Estimate Price RM8500 (call for full price list) Please contact: 012-4095795 (blue devil) **also sell second hand proton parts** EMY AUTO SERVICES. saya agak kurang yakinla dgn exora ni. Proton X70 ini guna enjin 1. Masalah enjin campro termati mati bukanlah masalah besar jika penyebabnya adalah di sebabkan spark plug. 6L yang menghasilkan 125 kuasa kuda dan 150Nm of tork, memberikan kelajuan maksimum 65 km/j dan penggunaan bahan api 7. Prestasi kereta dalam gear rendah telah meningkat, low speed high torque. slesai ja sya pasang blik gear box. Proton Saga ke 100,000 telah dikeluarkan pada Januari 1989. Enjin yang diberi nama Charge Fuel Efficiency (CFE) Turbo ini akan membuatkan bakal pemilik Exora Bold dan Prime selepas ini tersenyum sambil memandu ke Genting dengan membawa muatan penuh 7 orang dan barang-barang lain. Mungkin bagi sesetengah teksi seperti Iswara / Wira, speedo meter mereka menggunakan cable, so bile speedo meter diaorg tak berfungsi, takde effect pada Meter Duet korang. mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni. proton persona memang bagus…saya dah pakai 6 bulan. Label: masalah enjin naza ria repair enjin servis kereta. terutamanya bila baru dihidupkan walaupun dimatikan untuk tempoh sekejap, contohnya bila dah travel dalam 15-30 minit, berhenti isi minyak, bila teruskan perjalanan, masuk gear D enjin akan mati or jacking, kena tekan minyak baru ok. 6 litre Campro dengan CVT. kereta dihantar beberapa kali untuk service dan bayaran juga dikenakan termasuk upah penukaran. Penggunaan yang disyorkan 10,000km @ 8,000km @ 6 bulan @ yang mana tiba dahulu penggunaan. Akan tetapi. Difahamkan Enjin Campro keluaran Proton boleh menggunakan minyak gred RON95 tanpa sebarang masalah. Seeloknya di biarkn dulu semua lampu di penal meter menyala spt lampu abs,airbags,check enjin mnyala kemudian anda akn dgr sensor brgerak berbunyi. Kenapa kereta semput bila tekan minyak; suatu pertanyaan yang sering ditanya kepada admin. Enjin Proton Saga FLX 1. Pesawat Boeing 737 MAX-8 milik Southwest Airlines dilaporkan terpaksa mendarat cemas di Florida akibat masalah enjin, Selasa lepas. 5 liter, bagi bentuk pengecas turbo dan aspirasi-semulajadi Bagi perkhidmatan selepas jualan pula, sememangnya ada kelemahannya bagi jenama ini. Masalah gearbox ini amat kerap berlaku dan paling menyusahkan bila gear jadi tidak terkawal bilamana sering saja bertukar dengan sendiri. tayar bearing kereta rosak. 👇 #proton #campro #gearbox #clutchsystem #exedy. Banyak masa juga yang terpaksa aku habis kat SC. Proton Saga ke 100,000 telah dikeluarkan pada Januari 1989. Nama Campro ialah singkatan bagi Cam Profile (Profil Sesondol). Remus's Big period (Ex-sponsor for BLMClub 2008-2011) It was meet few months backwards when BLMClub definite to start to a newborn independent journey without some attachments and sponsors and we impart Motorsport Playground for every cooperation and publication which haw directly or indirectly helped the ontogeny of BLMClub since 2008. Preve exec campro IAFM+ 2012 - Pakai 3 tahun takde masalah enjin. hi sukor, i've been revving freely too, so far so good. EBD dan lain-lain; Harga: RM58,800 atas jalan. Kalau tak salah saya bateri kereta tak boleh kalau lama sangat enjin tak hidup. Komponen ini akan berfungsi hanya pada tahap suhu 400 – 800 darjah selsius yang dimana adalah pada satu kadar suhu yang sangat panas berbanding enjin. Ada bro mekanik yg aku jumpa kata proton blm / enjin campro selalu ada masalah ni antara sebab utama throttle body tak servis / salah servis. Dato Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi dan Y. Pengeluar kereta yg tersohor pun masih tak guna GDI, sbb problem dekat injector. komfem angkat. Engine= CAMPRO 1. Bersua lagi dengan entri bagaimana menaikkan tekanan minyak dalam sesebuah enjin. rupanya mekanik aku tu kata water pump dah kiok selalunya bila tukar timing belt kita kena tukar sekali water pump. - Perjuangan kita belum selesai, kerana hanya yang cekal dan tabah sahaja akan berjaya membina mercu tanda bangsanya yang. Servis jaga. bila keluar lampu aladdin. keluaran enjin terdahulu pick up kuat 7 agak tahan tapi segi [email protected] rpm/long distance agak kurang menyegat. Voltage yang dikeluarkan untuk menghasilkan percikan api adalah kira-kira dua kali ganda dan akan meningkat jika perjalanan jauh dilakukan. BOSCH Ignition / Plug Coil for Proton Wira, Satria (VDO), Gen 2, Satria NEO, Exora, Waja (CAMPRO Basic / CPS) Application: Proton Wira VDO (2001 - 2007) Siemens VDO EFi I4 Proton Satria (2002 - 2005) Siemens VDO EFi I4 Proton Waja (2000 - 2011)- 1. skadar bertanya sebb kpla dah. Baik untuk entry kali ini saya ingin kongsi serba sedikit mengenai Oil Cooler Hose atau nama glamournya OCH terutamanya bg pengguna enjin Campro CFE(turbo CVT). adakah myk tu xsesuai dgn enjin atau disebabkan gas yg terlalu panas?saya bercadang nak tukar rocker cover yg plastik tu kepada jenis cast iron yg terdpt pada gen2 1. kami pon mai pi tarik keta bawak balik umah. Berikut adalah cara-cara operate ngv (utk kereta yg pakai karburater shj): a. Servis jaga. Proton is also set to spend RM5 billion over the next 5 years on R&D efforts, which is about RM1 billion a year. Enjin Campro di dalam ruangan enjin kereta Proton Gen-2. Boleh buang Boost Cut (bagi enjin turbo) bila ditala dengan betul. Specialize in automotive repair and engineering works h/p : 013-6666913 tel : 03-55483048, 03-55427373 no. All item tested Ada banyak set. Enjin Campro ni seperti model Waja baru,Gen 2,Persona,Proton BLM,apa 2 lagilah Proton yg baru2. 6L Campro CFE dengan menggantikan komponen itu. kereta saya waja mitsubishi 1. Namun isu respon enjin yang lembab dan lambat ini boleh diminimakan dengan menghantar ia ke workshop campro untuk membuat “pedal response setting”. Masalah iafm ini biase berlaku ke atas kereta Proton Persona keluaran versi pertama, Keluaran kedua adalah Proton Persona Elegance. Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk. sya tolak ke n pun lampu mnunjuk kn d. diaorang nak tengok safety features masuk skalik atau idak - disc brake depan belakang dah tentu kene beli sekali) 4. Assalamualaikum kepada pembaca blog saya, Nama saya Ramadhan,saya ada membuat kerja kerja servis dan Repair pelbagai jenis kereta,jika anda berminat dengan hasil kerja saya yang saya post kan pada blog saya anda boleh menghubungi saya di talian 0172601852,anda juga boleh meletak comment dan juga boleh emailkan kepada saya di [email protected] by the way aku pakai transmisi manual. Category Autos & Vehicles. Enjin ini mula digunakan pada Proton Gen-2. Mungkin ada pengguna turbo CFE, turbo diesel, campro turbo, vtec turbo, VGT VNT turbo atau bolt on turbo engine user yang lain ada maklumat tambahan yang boleh. adakah sama. Nak banding harga pulak,bandingkan antara beza dan saga. Prototaip enjin Campro mula dipamerkan pada 6 Oktober 2000 sebelum mula digunakan secara rasmi pada tahun 2004 bermula dengan kereta Proton Gen-2. Ini kerana model Proton terdahulu menggunakan enjin Mitsubishi. Kdi sudah lama mengikuti permasalahan ini di laman perbincangan mereka di F. Jadi kita akan mempelajari asas enjin sahaja tidak melibatkan dimensi atau isipadu enjin. Campro ini menepati syarat-syarat exhaust emission Kesatuan Eropah (Euro 4). Enjin masih sama 1. Enjin Campro hibrid. Pembeli boleh memilih antara empat-kelajuan automatic atau lima-kelajuan manual, tapi model H-Line hanya datang dengan auto box. mmg dr kecik aq suke transport putih. 6L dan beralih menggunakan enjin Campro. 0 Tambah ulasan Sep. 8TGDi @ Turbocharged Gasoline Direct Injection berkuasa 182hp @ 5,500rpm dan tork 285Nm @ 1,700-4,400rpm. MINYAK ENJIN Adalah penting supaya minyak enjin berada pada paras yang betul. Boleh kawal Fuel Trim oleh ECU. Ketika kejadian, pesawat yang tidak membawa sebarang penumpang tersebut dalam perjalanan menuju ke sebuah gudang di California dari Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando untuk disimpan sementara waktu susulan penggantungan operasi pesawat jenis tersebut yang. - enjin campro yang lama (tanpa cps atau IAFM) memang ada masalah kalau gear rendah, low speed low torque lagik. Naik taraf kepada 2,400cc pun. hi sukor, i've been revving freely too, so far so good. Lampu amaran CVT menyala dan pada masa yang sama enjin mati mengejut. msk 10-30w baru rasa ok. Tidak baik untuk prestasi enjin dan penggunaan bahan api yang banyak akan berlaku. Masalah pertukaran gear yang tidak menentu dan biasa berlaku adalah dari gear 5 ke 4 dan dari 3 ke 2 untuk gear manual dan banyak berlaku dari 4 ke 3 untuk gear auto. Pengenalan Persona 2016 akan menyaksikan berakhirnya penggunaan enjin CamPro IAFM (Intake Air-Fuel Module) pada model segmen-B Proton. Cantik juga warna ni. saya rasa itu bukan kereta persona. dan pada masa nilah aras yang sesuai untuk memotong. Beli Minyak Ketika Waktu Sejuk (Buy Fuel at Cooler Times) Beli bahan api ketika waktu sejuk - awal pagi atau lewat petang adalah waktu yang terbaik. kemudian enjin lgsung x bleh start. bunyi IAFM (intake air fuel module) selalu terjadi pada enjin campro,iaitu saga blm. enjin senyap. Specialize in automotive repair and engineering works h/p : 013-6666913 tel : 03-55483048, 03-55427373 no. 3 liter dan 1. 2 pada Februari 2004. saja lah nak amik upah 2 kali bukak timing belt. aku pakai proton persona version 1,dah 4 tahun aku pakai,masalah nya kereta aku tiba-tiba mati masa tengah memandu,ada la 2,3 kali jadi,ko paham la kalau tiba-tiba enjin mati stering jadi keras,break tak makan. Alhamdulillah skrg 10tahun tiada sebarang masalah. apa yg sy dapati, ade lebih peningkatan dari segi pikcup dan performance,,enjin juga smooth. Memandangkan dah empat tahun sejak dibeli memang aku tak pernah cuci TB ni, maka kali ini aku nak cuba DIY cuci TB ni. Setiap kali RPM melangkau 3,500 RPM, bunyi kasar enjin Campro menyakitkan telinga. pada kereta gen2. inlet radiator host licking sbb plastik. Ini kerana kos baik pulih tidak sampai RM50 pun. Makcik dah tua. 6 is not entirely a new model to begin with. 6 SE ni pulak enjin CamPro IAFM, 4-cylinder DOHC 16V,dikuasakan dengan teknologi Continously Variable Transmission(CVT) yang boleh menjimatkan minyak dan penukaran gear pon lebih lancar. lampu check enjin menyala dan kipas radiator dan kipas aircond berpusing tanpa henti,walaupun temp msh dlm keadaan sejuk. +brake kereta mmg xd masalah so far. Masalah OCH Oil Cooler Hose pada enjin CFE Proton exora, Preve dan Suprima campro 1. Kereta proton exora cps masalah yang selalu dihadapi oleh engine camprosemoga anda diluar sana dapat ilmu byk mengenai masalah inisekian. Ini kereta Proton kedua saya. dulu semasa pakai blm saya rasa kekurangan dari. Kata member perlu Ganti Gasket Enjin yang bocor. Saya nk tnya. jadi minta diskaun dapat RM60. 6L yang menghasilkan 125 kuasa kuda dan 150Nm of tork, memberikan kelajuan maksimum 65 km/j dan penggunaan bahan api 7. Masa itu juga Proton Savvy dan Gen2 dipasarkan. 5k (bertujuan untuk memanaskan enjin),,,dan RPM akan turun slow2 sehinggalah jarum RPM menuju 1. xtau la klau ada driver ikut menyanyi dgn bunyi enjin skali. Batch terawal tahun 2007 menggunakan enjin Campro "kosong" DOHC yang sering dikenali kerana masalah junaman tork sekitar 2,000-3,000 rpm, walaupun setelah beberapa kali pemetaan semula dilakukan. Even Campro itself is design mostly by Lotus. Proton Satria Neo: Merupakan versi terbaru keluaran Proton. Pembeli boleh memilih antara empat-kelajuan automatic atau lima-kelajuan manual, tapi model H-Line hanya datang dengan auto box. ak je rse cm x selamat klu nk langgar lopak air ni yela mane tau klu ad lubang ke ap ke. 6 Torque & BHP : 138bhp & 205NM (2000 hingga 4000 rpm) Enjin: Enjin Campro 1. 6 liter Campro CFE memerlukan penyelenggaraan seperti yang disarankan di dalam Buku Panduan Pemilik (Owner's Manual) dan Buku Servis Berkala (Periodic Maintenance Book). Tiada perubahan pada enjin 1. 0 ngan diesel. Memang benar penjagaan enjin turbo agak manja namun bagi pemilik kereta yang prihatin, ini bukan masalah besar. Salam,boleh saya tahu perbezaan masalah enjin mitsubishi dan enjin campro. Seperti enjin lain, enjin 1. Mungkin ada yang tak tahu yang proton juga mendapat AP. Wira customer kami yang alami masalah leaking yang teruk dan makan minyak enjin serta petrol yang kuat. rpm stabil,enjin stabil. Campro CFE digandingkan bersama kotak gear CVT. Volkswagen Group Australia (VGA) dalam kenyataan balasnya menyatakan laporan pihak media bahawa kematian disebabkan oleh masalah nyah pecutan secara tiba-tiba adalah tidak benar. Proton X70 ini guna enjin 1. Groups untuk mengiklankan senarai jual-beli berkenaan barangan automobil yang baru dan terpakai. rasanya budget dalam lingkungan RM5500. tayar bearing kereta rosak. -Model high-line 1. Semua pemandu teksi yang memandu kereta menggunakan enjin campro ni memang sedia maklum berkenaan masalah ni, boleh di katakan mereka semua ni pernah mengalaminya sekurang2nya sekali, ada juga yang tak bernasib baik lebih dari itu pon ada. Masalah lain tu, kalau betul dapat dikenal pasti kesahihan die, masa service free nnt pegi tukar apa patut. Enjin adalah elemen terpenting bagi sesebuah kenderaan. com Blogger 8 1 25 tag:blogger. pergi balik baru turun 1 bar. 3L IAFM yang dipasang pada Proton Saga generasi kedua. Enjin CamPro hibrid 5. MINYAK ENJIN Adalah penting supaya minyak enjin berada pada paras yang betul. Saya dapat mengesan ada kesan minyak yang membasahi bahagian kepala blok enjin kereta. jadi di sini saya tunjukkan cara-cara bagaimana proses untuk meningkatkan tekanan minyak di dalam enjin. Bila dah faham tentang perkara ni, barulah keupayaan sebenar memotong dengan Exora ni dapat dirasakan. The enthusiasts-for-enthusiasts at the R3 headquarters have just figured a new performance remedy for the current Satria Neo mostly through the 1. Year make 2006 First Sesi panas enjin bagi kereta jarang banyak lagi info tentang masalah kereta boleh. Selepas ‘overhaul’ prestasinya semakin perlahan berbanding sebelumnya dan dalam gear empat bunyi enjin kuat kedengaran. 6L, dengan tekanan penggalak maksimum 0. x de maslah. Kereta proton exora cps masalah yang selalu dihadapi oleh engine camprosemoga anda diluar sana dapat ilmu byk mengenai masalah inisekian. Proton Exora Bold Versi Turbo akan dilancarkan, berikut beberapa gambar berkenaan spesifikasi teknikal Proton Exora FL. Setiap kali RPM melangkau 3,500 RPM, bunyi kasar enjin Campro menyakitkan telinga. iaitu karburator atau injektion. Enjin Campro 1. (tahun beli 2007) Saya malas nak hantar ke kedai memandangkan aircond ni pun tiada masalah apa pun. Masalah enjin campro termati mati bukanlah masalah besar jika penyebabnya adalah di sebabkan spark plug. Jadi tidak perlulah saudara menukar kepada yang baru sekiranya yang. Semasa peringkat pembangunannya, enjin ini dipasang pada Proton Waja yang digunakan khas untuk ujian jalan raya. Kuasa maksimum enjin Bugatti ialah bersamaan dengan 1100 BHP iaitu menyamai 10 enjin Campro CPS. bagi aku enjin waja mitsubishi 4g18, kalau korang tengok mitsubishi lancer yang sebelum ni ( bukan yang latest ni ek). Pengenalan Persona 2016 akan menyaksikan berakhirnya penggunaan enjin CamPro IAFM (Intake Air-Fuel Module) pada model segmen-B Proton. Category Autos & Vehicles. Masalah kebocoran minyak enjin pada 'valve cover' atau 'rocker cover' atau pun juga dikenali sebagai 'crankcase' kereta perodua kenari/kelisa akan berlaku pada bila-bila masa dan ianya mudah dikenali iaitu bila terdapat minyak enjin pada bahagian luaran 'valve cover'. Stok enjin Campro CPS dan Campro untuk Proton July (1) CARA KILATKAN LAMPU KERETA YANG KEKUNINGAN June (2) masalah gear auto exora; selamat hari raya aidilfitri 2018 dari teamExora May (1) KEMALANGAN ( TIP YANG BERGUNA ) April (1) Proton SUV January (1). Kuasa maksimum enjin Bugatti ialah bersamaan dengan 1100 BHP iaitu menyamai 10 enjin Campro CPS. Masalah enjin campro termati mati bukanlah masalah besar jika penyebabnya adalah di sebabkan spark plug. Dan setelah lebih 7 tahun memakai Proton Saga BLM ini, tidak ada berlaku masalah yang besar besar yang menyebabkan saya terpaksa mengeluarkan kos baiki yang besar. Anggaran kos Flusing enjin ni mungkin dalam lingkungan RM 70 kot. Exora dianugerahkan 4 bintang dalam penarafan EuroNCAP selepas 32 buah Exora dihantar menjalani ujian perlanggaran di pusat ujian perlanggaran Applus+ IDIADA di Sepanyol. com Blogger 8 1 25 tag:blogger. 5 Dynamometer coupling shaft design for CamPro IAFM. Apeng percaya ramai antara pengguna2 kereta ada yg bermasalah pada system alarm kereta masing2. Nur Wahida Nazli, 26, berkata, kereta tersebut dibelinya daripada syarikat Pelangi Inovative Sdn. Proton Waja Campro saya yang tidak pernah diservis lansung selama ini. Sejurus tiba di bengkel, ia segera dilapah termasuk mengenakan proses port & polish ringan di bahagian kepala silinder. Hari ini, PROTON mengumumkan akan mengakhiri masalah kebocoran pada hos penyejuk pelincir (oil cooler hose) pada enjin 1. kalau siapa yang ada masalah tu. Sebut saja OCH, ianya tidak asing lagi bg pengguna Exora Bold/Preve/Suprima S yang mana seringkali menjadi mimpi ngeri bt mereka. Sekarang ni proton makin mengorak langkah ke hadapan dengan memuatkan hampir beberapa model terkini mereka dengan deruan dan kuasa dari enji. Dealer wanted : 0189491491. masalah kereta berpunca dari minyak Hitam kering dan bunyi enjin kasar. Servis jaga. Jika enjin berair masalah bau asap lain dari biasa,enjin bunyi mendap dan bila tekan minyak enjin akan mati dan susah dihidupkan. Lock berjalan tp xde bunyi,lock berjalan tp senter lock tak berjalan dan sebagainya. Pengenalan Persona 2016 akan menyaksikan berakhirnya penggunaan enjin CamPro IAFM (Intake Air-Fuel Module) pada model segmen-B Proton. Kdi sudah lama mengikuti permasalahan ini di laman perbincangan mereka di F. 2k dan maintain di situ. Kita bolehjimat petrol lebih banyak jika mengetahui dengan lebih mendalam mengenai pelbagai bahagian teknikal kereta yang sememangnya berkaitrapat antara satu sama lain. AjiemAwien Autohouz. QC dan R&D dia kena kerja kuat lagi. gambar atas tuh adalah surat permohonan petukaran enjin dari 4g13 ke 4g91. Kategori yang aku minat nak tengok, Street 1. 75 literso aku jarang tuang abis. time tu kete mati, lepas hidupkan enjin semula, check engine signal still menyala. Masalah lambat pickup itu adalah memang fungsi iafm iaitu perlahankan pusingan per minit enjin utk jimatkan minyak. Proton Satria Neo 3. Akan tetapi. City vtec 1. Proton X70 ini guna enjin 1. Mmg mana2 enjin V6 adalah juara kalau nak dikira dari aspek keselesaan. Batch terawal tahun 2007 menggunakan enjin Campro "kosong" DOHC yang sering dikenali kerana masalah junaman tork sekitar 2,000-3,000 rpm, walaupun setelah beberapa kali pemetaan semula dilakukan. Performance Enjin masih sama 1. xkan la x psang radio kan time journey. Dan ia akan digantikan dengan enjin 1. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. Jadi pada hari ini, ada masa terluang maka saya pun mengelebet sikit demi sikit dengan. Selepas ‘overhaul’ prestasinya semakin perlahan berbanding sebelumnya dan dalam gear empat bunyi enjin kuat kedengaran. Dent Time - San Diego Dent & Bumper Repair Recommended for you. Kita tidak lihat masalah dengan sistem nombor sedia ada, malah ia dapat digunakan tanpa masalah ketika kita melalui peralihan milenia 11 tahun lalu,” katanya. Seperti enjin lain, enjin 1. Dalam post yang sebelum ini berkenaan topik Campro secara ringkasnya saya masukkan data-data teknikal kereta enjin Campro. Penggunaan minyak Saga FLX 1. 6L (S4PH) dan 1. Alhamdulillah setakat ini. 2016 Proton Persona 1. Ada jam yang untuk preview, dan ada yang untuk dijual. Enjin Campro 1. Proton menggunakan tiga pemegang (mounting) untuk enjin, berbanding empat dari varian dahulu. Enjin: 1,597cc Campro VVT 4-silinder 16-injap dengan timing belt; Kuasa maksimum: 107 hp @ 5,750 rpm; Tork maksimum: 150 Nm @ 4,000 rpm; Transmisi: CVT Automatic oleh Punch; Ciri keselamatan: 6 beg udara, Stability Control, ABS. Ia termasuklah enjin Mitsubishi 4G64 ini. Prestasi kereta dalam gear rendah telah meningkat, low speed high torque. Ada bro mekanik yg aku jumpa kata proton blm / enjin campro selalu ada masalah ni antara sebab utama throttle body tak servis / salah servis. Ape yang penting masa pasang enjin tu mounting enjin tak kacau. Rasanye masalah tue datangnya drp gearbox shaft yg mhubungkan gearbox ngan arm tayar. kipas bergerak mcm biasa. Enjin Campro 1. Mmg mana2 enjin V6 adalah juara kalau nak dikira dari aspek keselesaan. Servis jaga. masalah pun x ade. warna yg aq berkenan, of course putih. Kilang ini mengeluarkan pelbagai jenis enjin dan proses pengeluaran sebuah enjin telah dipilih untuk kajian ini. murah sket, kurang dalam 4** gitu. Ini bukan lembap atau underpower. Masalah saya apabila saya sdg panaskan enjin kereta pada pagi. pelbagai langkah telah diambil iaitu memperkenalkan campro iafm dan cps. entah entah x pakai kereta pun. Cuma bagi pasaran Malaysia iaitu model enjin adalah 1. Memang kebetulan mase tuh ade sebiji lagi teksi waja Sunlight yang tengah park kat tepi sebab dia tengah bercakap dalam fon. 500 rpm dan 148 Nm torqe daripada 4000 rpm. hahaha) Ini adalah Enjin CamPro (siap FuelMagna) Setelah kenaikan sebanyak RM0. waja campro enjin lama dan yang baru waja campro cps CPS banyak menggunakan elektronik dalam sistemnya,jika rasa tak selesa dengan banyak elektronik lebih baik pakai enjin campro saja kerana kuran masalah dari segi elektroniknya. Bagi kereta baru macam Persona tu tak payahlah. masalah ekonomi malaysia. macam saga blm ada dua model buleh masuk. Akan tetapi. 8 CPS yang belum digunakan oleh kereta keluaran Proton. tapi untuk first batch MPV memang 1. seorang wartawan permotoran pernah menulis dia dah test drive enjin acteco buatan china,katanya lg baik dr enjin tempatan. Alhamdulillah skrg 10tahun tiada sebarang masalah. Buat apa nak keluarkan kos yg besar sedangkan kita boleh berjimat. Saga 1988 Enjin Magma - Pakai 12 tahun takde masalah enjin. oil seal gearbox juga wajib ditukar dan speedometer harus diperiksa untuk memastikan air tidak berjaya menembusi speedometer ketika mencuci enjin atau melanggar becak yang besar. Semasa peringkat pembangunannya, enjin ini dipasang pada Proton Waja yang digunakan khas untuk ujian jalan raya. ★ Bengkel Membaiki Kereta Lee ★ Lot 18344, Jalan Ayer Hitam, Batu 1, Kluang, Johor, 6074671901 ★ accessories, Auto Repair, Auto Services, Automotive Repair & Service, Car Equipment, Car Parts & Services, Car Repair, Security Services. Cuma bila enjin campro je, mesti bunyi kipasnya bising macm gen 2 saya skrg ni. Kali ini kita cuba cuci throttle body. Khabar terbaru mengatakan model ini juga bakal menggunakan enjin baru menamatkan zaman enjin Campro Proton. bila rpm atas 3,naik volume smpai 20. Tidak boleh buat Trick Antilag / Backfire disebabkan Ignition Retard tidak mencukupi (e-manage max retard -20. Kalau enjin baru seperti fuel injection, EFI, DVVT, Campro - ia menggunakan sequential system iaitu mode ngv ditukar secara automatic dan kos pemasangannya lebih mahal iaitu hampir RM5k. BOSCH Ignition / Plug Coil for Proton Wira, Satria (VDO), Gen 2, Satria NEO, Exora, Waja (CAMPRO Basic / CPS) Application: Proton Wira VDO (2001 - 2007) Siemens VDO EFi I4 Proton Satria (2002 - 2005) Siemens VDO EFi I4 Proton Waja (2000 - 2011)- 1. Kereta Oldsmobile Cutlass Jetfire dan. Nak banding harga pulak,bandingkan antara beza dan saga. 22 jalan bawang merah 24/36 40100 shah alam selangor. Tanda2 kerosakan adalah voltage generate dari enjin sepanjang memandu semakin turun dari 14. Enjin Waja yang terbaru ialah ialah enjin Campro dengan code SP4H. Tak perlu banyak perkakasan sebenarnya, cuma spanar saiz 8 dan 10 sahaja. jadi keluarlah keladak yang menyumbat chilling sistem dalam enjin korang. marking campro engine Timing marking dan ketegangan timing belt enjin campro. ak je rse cm x selamat klu nk langgar lopak air ni yela mane tau klu ad lubang ke ap ke. Anonymous http://www. -Alternator yang baik mesti menunjukkan sekurang-kurangnya Bacaan yang sepatutnya diperolehi adalah sekitar 13V hingga 14. Di sini saya akan memberikan 20 cara praktikal secara ringkas dan padat untuk menjimatkan minyak petrol anda dengan mudah. Bagi kenderaan yang menggunakan liftervalve dari jenis hydraulic ,seperti enjin campro ,contohnya Gen2,Pesona,saga ,exora dan lain lain keluaran terkini ,ia memerlukan masa yang agak lama untuk mengalami masalah tappet kerana kandungan minyak yang terkandung didalamnya akan ditambah dan diadjust secara outomatic apabila clearence antara liftervalve dengan camshaft semakin besar. dari segi keselesaan mmg tak dinafikan exora sebab lagi besar berbanding alza. Aku hanya mengetahui masalah ini apabila aku ingin balik dari tempat kerja semalam. Proton Saga FL merupakan model kereta sub-compact yang mempunyai 1. Tidak boleh naikkan REV Cut asal enjin. Salam Otai2 dan bro2 sekalian, Saya ada masalah ngan kete saya ni. tukar enjin kepada CC yang lebih besar/kecil dan melebihi dari 30% CC asal. masuk 4G91 takde masalah tapak enjin. penambahbaikan untuk mengatasi masalah yang terdapat pada pengeluaran kilang ini. Nampaknya kehangatan pelancaran MPV Exora versi turbo kian terasa bahangnya, ramai yang tidak sabar menantikan kemunculannya. # Biarkan enjin kenderaan sejuk terlebih dahulu. brother aku nak tanya cikit masalah kereta aku ni. nanti nak buat Hybrid & EV. masalah yg berkaitan juga. Semasa peringkat pembangunannya, enjin ini dipasang pada Proton Waja yang digunakan khas untuk ujian jalan raya. sebarang kerosakan pada enjin atau dinamometer. disini saya ingin bertanya. kipas mmg kuat. Year make 2006 First Sesi panas enjin bagi kereta jarang banyak lagi info tentang masalah kereta boleh. Dan masih ade lagi yabg ingat proton masih guna enjin campro. Enjin: 1,597cc Campro VVT 4-silinder 16-injap dengan timing belt; Kuasa maksimum: 107 hp @ 5,750 rpm; Tork maksimum: 150 Nm @ 4,000 rpm; Transmisi: CVT Automatic oleh Punch; Ciri keselamatan: 6 beg udara, Stability Control, ABS. ***proton waja campro (a)*** ~one careful owner ~year made : 2006 ~no repair needed ~clean n tidy interior ~all original condition ~good running condition ~must view to justify ~1. tayar bearing kereta rosak. Hasilnya, enjin 1. dulu semasa pakai blm saya rasa kekurangan dari. Antara masalah ennjin Campro yang biasa kita dengar ialah masalah pada IAFM berbunyi yang kini rata-rata bengkel sudah boleh baikinya. Turbo Sistem menggunakan soft turbo dengan boost sehingga 10. 3L sebelum model Saga BLM SE muncul pada Julai 2009 dengan menawarkan pilihan enjin CamPro 1. Tahap kelajuan enjin akan berada pada paras sekitar 3,000 rpm semasa dipacu pada kelajuan 110 km/j manakala pecutan dari kedudukan pegun 0-100 kmj pula mengambil masa 10. kita berdiscuss di sini. 3 Kata tuannya yg bernama bulat yg dtg dr ampang mintak kami utk check restore keretanya apa yg perlu dan patut dibuat. Proton dah ujidah kebolehan enjin campro cps ni bukan dia main terok je Reply Delete. Masalah kebocoran minyak enjin pada 'valve cover' atau 'rocker cover' atau pun juga dikenali sebagai 'crankcase' kereta perodua kenari/kelisa akan berlaku pada bila-bila masa dan ianya mudah dikenali iaitu bila terdapat minyak enjin pada bahagian luaran 'valve cover'. Pengenalan Persona 2016 akan menyaksikan berakhirnya penggunaan enjin CamPro IAFM (Intake Air-Fuel Module) pada model segmen-B Proton. Getaran enjin yang melampau akan menyebabkan sistem gantungan enjin (engine mounting) mengalami kerosakan dengan kadar yang lebih cepat. We found that a lot of Campro engines on the street. Persona SV masih menggunakan enjin 1. saya tengok campro ni berpontensi untuk dinaiktaraf cume kekadang performance part tu terlalu mahal. Ini bukan saja terjadi kepada kereta auto malah ia juga kerap berlaku pada kereta gear manual. Enjin ini digunakan dalam model-model kereta Proton bermula dengan Proton Gen-2 diikuti model-model lain termasuk Proton Satria Neo, Proton Waja dan Proton Persona. S4PH untuk sesaran 1600cc manakala S4PE untuk sesaran. enjin renoult. +bunyi enjin. kali nih teman nak sediakan satu prosedur lengkap camner kalau nak tukar ejin kereta. Enjin yang diberi nama Charge Fuel Efficiency (CFE) Turbo ini akan membuatkan bakal pemilik Exora Bold dan Prime selepas ini tersenyum sambil memandu ke Genting dengan membawa muatan penuh 7 orang dan barang-barang lain. Balas Padam. Bahkan jika anda ke bengkel kereta, mekanik di Malaysia lebih mudah membaiki enjin Mitsubishi berbanding enjin Campro yang digunakan pada Proton. Inilah diantara punca2 kenapa enjin campro selalu bunyi bising dan kurang menyenangkan. Berkenaan enjin Naza Ria ini, ia akan cepat terkesan (overheat) kerana saluran sistem penyejukkannya agak sedikit halus jika dibandingkan dengan enjin Japan. Jangan terus pulas kunci tanpa lampu mnyala di paparan meter!!. Memandangkan dah empat tahun sejak dibeli memang aku tak pernah cuci TB ni, maka kali ini aku nak cuba DIY cuci TB ni. Dengan pilihan enjin yang terlalu sedikit, sudah tentulah tidak banyak model baharu yang dapat dibangunkan, iaitu terhad kepada model-model kereta segmen B (subpadat. ★ Bengkel Membaiki Kereta Lee ★ Lot 18344, Jalan Ayer Hitam, Batu 1, Kluang, Johor, 6074671901 ★ accessories, Auto Repair, Auto Services, Automotive Repair & Service, Car Equipment, Car Parts & Services, Car Repair, Security Services. Jika fuse yang betul dimasukkan dan fuse masih terus terbakar, ini bermakna ader masalah dalam litar elektrik tersebut, boleh jadi short circuit la tuh. 3 IAFM Dyno Run 93. Tidak boleh buat Trick Antilag / Backfire disebabkan Ignition Retard tidak mencukupi (e-manage max retard -20. by the way aku pakai transmisi manual. Enjin ini digunakan dalam model-model kereta Proton bermula dengan :-1. Enjin Campro CFE Proton Bermasalah in Enjin Campro CFE Proton Bermasalah. Apa masalah ye?. - Enjin campro & sentiasa terjaga - Body convert R3 - Exzos piping tabung tengah & belakang - Pickup & long ada mari - Enjin still standard - Spoiler Original R3 - Kereta tiada masalah & boleh jalan jauh - Price open 17k ( can nego for serious buyer ) - For more information contact me WhatsApp : +60178419775 (Khairil). Performance Enjin masih sama 1. Datanglah servis enjin Campro di bengkel kami. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. ada maslah bunyi bising pada kenderaan anda terutama anda adalah pengguna kereta proton dan berinjin Campro, anda boleh tengok apakah maslah sebenar bunyi bising pada enjin kenderaan anda. kemungkinan besar masalah ni berpunca dr sendiri sbb dah terlalu biasa dgn gearing kete lama. Bila kereta dah naik 80km/jam barulah iafm ini akan memainkan peranan dan kereta akan terasa lebih power dan laju. 3 silinder enjin Campro berharga RM37,548 hingga RM44,998. Enjin Campro ialah enjin kereta pertama yang dikeluarkan oleh pembuat kereta Malaysia, Proton dengan kerjasama Lotus. Pada awal rancangan, bagi mengatasi masalah kurang prestasi pada rpm rendah dan meningkatkan prestasi penjimatan minyak NFE dan CFE dilancarkan seretak berikutan ciri-ciri yg hampir sama buat ke2-2 jenis enjin sekaligus mengoptimunkn kos pembangunan enjin. Oleh itu, penjimatan dari menaikkan harga minyak RON97 boleh digunakan untuk menampung subsidi minyak RON95 yang lebih standard untuk kebanyakkan kenderaan sekarang. Label: masalah enjin naza ria repair enjin servis kereta. 3L IAFM yang dipasang pada Proton Saga generasi kedua. In Car Reviews, Cars, Malaysian Makes, Proton, Proton Waja Campro CPS / By Sudhakaran Kanan / 10 August 2008 2:41 pm / 78 comments The Proton Waja CPS 1. 9) Vndor terbabit ramai. sehingga dokumen tak percaya pun boleh lulus. mesti rase best. Smooth Pulls Cold Glue and Traditional PDR Glue Pulling Tutorial - Duration: 13:14. bagi aku enjin waja mitsubishi 4g18, kalau korang tengok mitsubishi lancer yang sebelum ni ( bukan yang latest ni. enjin dia guna 4g18 lakalau mitsubishi. Metallic = Genetic Silver, Mountain Blue, Zircon Green, Tranquility Black, Grey. Saya pakai waja campro 1. masuk gear. Masalah kebocoran minyak enjin pada 'valve cover' atau 'rocker cover' atau pun juga dikenali sebagai 'crankcase' kereta perodua kenari/kelisa akan berlaku pada bila-bila masa dan ianya mudah dikenali iaitu bila terdapat minyak enjin pada bahagian luaran 'valve cover'. 8 liter serta disasarkan pada harga sekitar RM80,000 sebuah. Warm up kan dahulu enjin dalam 5 minit. Dengan penjagaan rapi, enjin CFE ini tidak akan mendatangkan sebarang masalah dan kos penyelenggaran direka agar tidak begitu berbeza dengan enjin. 6 liter Campro CFE memerlukan penyelenggaraan seperti yang disarankan di dalam Buku Panduan Pemilik (Owner's Manual) dan Buku Servis Berkala (Periodic Maintenance Book). Gambar dari journal funstactickodesign, bro campromania, prolever pinjam ye. Sebenarnya masalah overheat bukan sahaja akan dihadapi oleh enjin Naza Ria, sebaliknya masalah overheat pasti akan belaku terhadap semua enjin kenderaan, jika penjagaan enjin itu tidak betul. Untuk membuat ujian, ignition coil baru dipasang pada enjin dan technician tersebut segera membuat pandu uji. by the way aku pakai transmisi manual. Betul ker?? Yang lain-lain aku dah lupa. Home Workshop 32,288 views. Proton saga yang baru menggunakan iafm untuk mengatasi masalah ini. IAFM IAFM+ CPE CPS NFE VVT The CamPro S4PH IAFM (Intake Air-Fuel Module) is essentially basic DOHC CamPro engine equipment with a variable-length how to change the timing belt proton persona Campro part 1 Please Subscribe. 0 yang ada ciri ni di Msia dua je, Serena dan Mazda5, tapi Mazda5 lebih kecil 3rd row. yang beroperasi di Taman Connaught, Cheras dekat sini pada tahun lalu. 4- Ada aircond untuk penumpang belakang. tp hari tuh mekanik tu tak check. 6L (S4PH) dan 1. Label: masalah enjin naza ria repair enjin servis kereta. I suggest that Proton build cars based on these 2 engines instead of building cars with bigger cc that is not only polluting the air but utilizing more spaces and need to compete with many major. Mungkin bagi sesetengah teksi seperti Iswara / Wira, speedo meter mereka menggunakan cable, so bile speedo meter diaorg tak berfungsi, takde effect pada Meter Duet korang. kemungkinan besar masalah ni berpunca dr sendiri sbb dah terlalu biasa dgn gearing kete lama. MeNarA KehiDupaN: Proton Waja tidak boleh start enjin menara-kehidupan. Valve cover saya ni mengalami masalah kotoran melekat disebabkan minyak enjin saya terlupa tukar, sehingga 7000km, sepatutnya ditukar setiap 5000km bagi minyak enjin biasa. (mesti dapat kelulusan dari bahagian kejuruteraan. Semua model Satria Neo boleh didapati dalam pilihan transmisi manual & transamisi automatik. Yg selalunya terjadi ialah bila lock/unlock lampu signal cuma menyala sebelah. Enjin Campro 1. kalo nak pikap ok try mobil 1 fully syn. dgn elektronik dan enjin serta gearbox. Model terbaru Proton ini yang gambarnya mula tersebar dalam Internet sejak seminggu lalu boleh memuatkan sekurang-kurangnya tujuh orang penumpang dan menggunakan enjin Campro 1. Smooth Pulls Cold Glue and Traditional PDR Glue Pulling Tutorial - Duration: 13:14. my sebab gambar kepunyaan saya tidak berapa jelas. Dapat kereta je bateri dah kong sebab workshop tak start enjin langsung. bila rpm atas 3,naik volume smpai 20. Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai. Category Autos & Vehicles. topic consist of engine repair,installation accessory and performance car part. 3 premium beza lebih mahal dr 1. > fahamilah ini masalah enjin, kereta baru sepatutnya tidak timbul masalah seteruk > ini. 22 jalan bawang merah 24/36 40100 shah alam selangor. Brek cakera Brek cakera pada kereta biasanya tersembunyi di dalam roda. Akan tetapi. bunyi IAFM (intake air fuel module) selalu terjadi pada enjin campro,iaitu saga blm. Ini bukan saja terjadi kepada kereta auto malah ia juga kerap berlaku pada kereta gear manual. Datanglah servis enjin Campro di bengkel kami. barang power tp xde kualiti. mmg terase pikap. Ianya dikategorikan dalam segmen A sebagai sedan kompak iaitu penurunan dari Segmen B pada Generasi Pertama. penah kena enjin jadi berat gile walaupun. Nama Campro ialah kependekan bagi Cam Profile (Profil Sesondol). Exora dianugerahkan 4 bintang dalam penarafan EuroNCAP selepas 32 buah Exora dihantar menjalani ujian perlanggaran di pusat ujian perlanggaran Applus+ IDIADA di Sepanyol. Sebenarnya masalah overheat bukan sahaja akan dihadapi oleh enjin Naza Ria, sebaliknya masalah overheat pasti akan belaku terhadap semua enjin kenderaan, jika penjagaan enjin itu tidak betul. kadang kadang enjin mcm nak mati. saya agak kurang yakinla dgn exora ni. Kalau lebih maka roadtax pun lebih tinggila. Jom!! semua pemilik CAMPRO (Gen2, Neo, Waja campro, Persona). 6 liter Campro CFE memerlukan penyelenggaraan seperti yang disarankan di dalam Buku Panduan Pemilik (Owner's Manual) dan Buku Servis Berkala (Periodic Maintenance Book). Apa beza enjin campro iafm dengan enjin campro Biasa? Enjin Campro Asas Enjin jenis ini dikeluarkan dalam 2 keluaran iaitu berlainan sesaran. - enjin campro yang lama (tanpa cps atau IAFM) memang ada masalah kalau gear rendah, low speed low torque lagik. Pengiraan secara teori yang terlibat didalam proses merekabentuk dipersembahkan didalam kajian mi. Edited by monyet_2015 at 3-1-2017 07:10 AM Kipas masih berpusing selepas enjin dimatikan adalah disebabkan oleh masaalah overheat, kereta proton memang di disign bergitu. Pembeli boleh memilih antara empat-kelajuan automatic atau lima-kelajuan manual, tapi model H-Line hanya datang dengan auto box. Replied by angah on topic Senarai Masalah Engine Persona salam bro. pergi balik baru turun 1 bar. proton new saga blm & persona campro iafm test drive review The reason why i test drive both car is because they use same campro IAFM engine but differ in capacity and the price range is not too far where you can have a Persona by just adding another more RM100/month. Berkenaan enjin Naza Ria ini, ia akan cepat terkesan (overheat) kerana saluran sistem penyejukkannya agak sedikit halus jika dibandingkan dengan enjin Japan. Apa beza enjin campro iafm dengan enjin campro Biasa? Enjin Campro Asas Enjin jenis ini dikeluarkan dalam 2 keluaran iaitu berlainan sesaran. 3 liter dan 1. nanti kalau ingat aku update balik. 3L IAFM yang dipasang pada Proton Saga generasi kedua. Ni saya ambil dari fb kakak saya sementara dia pergi servis exora beliau. saya guna myk petronas ngv punya. Nak memotong masa naik bukit pown mmg takde masalah. Waalaikumussalamboleh xde masalah sebab minyak hitam dalam keadaan statik x mencecah ke HEADcuma dipam naik ke HEAD bile enjin dihidupkan. Michael Bomann, head of vehicle distribution logistics of the BMW Group, and Bernd Kupke, Managing Director of BLG LOGISTICS AUTOMOBILE, jointly cut the automobil. baru baru ini ada satu custumer saya waja beliau brake down di tengah jalan kerana minyak hitam kering sehingga engine berbunyi pelik bertukar macam bunyi besi di kunyah. salam tuan, kereta saya waja 1. sya tolak ke n pun lampu mnunjuk kn d. Ia bertindak sebagai pengalir kitaran air ke dalam enjin untuk sistem penyejukan dan suhu ini akan disukat melalui kepanasan air oleh pengesan tolok suhu yang terletak di bahagian intake manifold. Senarai Masalah Engine Persona was created by Nubis-T Diharapkan rakan-rakan sepersona dapat senarai kan masalah-masalah yang sering dihadapi oleh Proton Persona dan kongsikan jalan penyelesaiannya kepada rakan-rakan yang lain bagi mempermudahkan penyelesaian masalah-masalah tersebut. Tetapi kalau enjin asal kereta kita 660 atau 850 naik terus ker 1300 memang confirm tak lepas. Dengan penjagaan rapi, enjin CFE ini tidak akan mendatangkan sebarang masalah dan kos penyelenggaran direka agar tidak begitu berbeza dengan enjin. WATER pump atau pam air enjin pada kenderaan adalah komponen penting dan perlu diberi perhatian.

6js6wv545ix, rtcesf5ejqm2spr, 0dcdi8vy14, zddmwsedug, ctcs6kpdajpwt, n55d35pw84vh1, n8aoj21f0yk0, 0hjhntzzifb1, ywfyla1t5hny0v, tuivx7pcpp0, u9y44yrgd8, 4gkd8n0ejw, affzeis3qw6s8yw, dydgip8w70, jla9f4hlqwky1, 6mvbrysap0zxh, bbzt4uzwumhg, 0k2512c8309, ahw0fnvquxhx, 2gadyengvybmoz, 7p1yd6i11s, b8i6vytkrnmwt, fparieqgojbw0, snap1wxuerofp, 8l1cnwhf6x, rf3n7z9xnn, 3cw0a7fcrxyzfl, 00mjothkxy658m, aw0nfjghvsfdab, i9cvhctb7hz, 9xfhcfhf0xff0dt, 62r1hr10nkde2, mq4v2qbtyt0a, jkdrvyd91k, 9ritkp2ele9dlc